2018 március 21-22-én, a Deutsche Umwelthilfe szervezésében, és az EUKI (European Climate Initiative) támogatásával, Brüsszelben került megrendezésre az a konferencia, mely összefogja a Kelet- és Közép-európai országok megújuló energiaforrásokkal és energiahatékonysággal foglalkozó civil szervezeteit.

Az esemény fő témája A K-Kö-európai EU tagállamok energetikai irányválásának felgyorsításának lehetőségei, felhasználva a németországi „Energiewende” többéves tapasztalatait. Az előadások során nagy hangsúly került az Európai Unió energetikai és klímapolitikai döntéshozatali eljárásaira, valamint a civil szervezetek tevékenységére, és ezek lehetséges közreműködésére a szabályozási/döntéshozatali folyamatokban.

A tanszékünkön működő „Erre van előre” energiatervezési kutatócsoportot, és egyúttal a Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat Országos Egyesületet doktorandusz hallgatónk, Soha Tamás képviselte. Az Észtországból, Romániából, Lengyelországból és Magyarországról érkezett résztvevőknek lehetőségük adódott bemutatni országaik legfontosabb energiapolitikai jellemzőit az Európai Parlament néhány képviselője számára. Hazánk fontosabb energiapolitikai vonatkozásai a konferencia témakörének és az EP-s képviselők érdeklődésének megfelelően. Bár a konferencián résztvevő országok is jelentős lemaradásban vannak Nyugat-európai társaiktól, az összevetés során kiderült, hogy hazánk több tekintetben is sereghajtó.