EU Stakeholder Seminar on Low-Carbon Energy Scenarios, Brussels

Munkácsy Béla, Krassován Krisztina és Sáfián Fanni beszámolója


2010 áprilisában, mint a The International Network for Sustainable Energy (INFORSE) tagszervezete, Brüsszelben jártunk egy alacsony széndioxid-kibocsátású energia-forgatókönyveket bemutató konferencián. Az egynapos konferenciát a Low Carbon Societies Network, a FoE-Europe és az Európai Klíma Alapítvány (ECF) szervezte. Rajtuk kívül számos elismert nemzetközi szervezet képviseltette magát olyan szakértőkkel, akiknek munkáit többek között az Erre van előre kiadvány elkészítésekor, a Vision jövőkép kidolgozása során is használtuk.

Meike Fink (Low Carbon Societies Network) megnyitója után rögtön három európai jövőképet bemutató előadás következett, melyek az átalakulás nehézségeire fókuszáltak. Az első előadó Charles Heaps volt, az általunk is használt LEAP energiatervező program megalkotója, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézetből (SEI). Őt követte Gunnar Boye Olesen, az INFORSE vezetője, aki korábban a hazai jövőkép (Vision 2040) kidolgozásában működött velünk együtt. A harmadik forgatókönyv az Európai Klíma Alapítvány jövőképe volt, melyet Rebecca Collyer prezentált.

Munkácsy Béla és Krassován Krisztina a konferencia szünetében

A szcenáriókat elsősorban a meghívott „érintett felek” kommentálták, akik többféle szektor elismert szakértői voltak. A tudományos szempontokat Brigitte Knopf (Potsdam Institute for Climate Impact Research) képviselte; a politika részéről Theodoros Skylakakis volt meghívva az Európai Parlamentből (ott talán megszokott, de nekünk érdekesség volt, hogy biciklivel érkezett); az ipari szektort Renaud Crassous képviselte a Francia Elektromos Művektől (EDF), a civilek köréből pedig Anne Rialhe a francia Negawatt szervezettől.

Theodoros Skylakakis az Európai Parlamentből, kezében bukósisak

Az érintett felek rövid előadásokat is tartottak, ahol többek között az alábbi kérdésekre adható válaszokat fejtették ki:

  • Milyen villamosenergia-rendszerre van szükségünk egy 100%-ban megújuló alapú energiarendszerhez?
  • Mennyibe kerül?
  • Milyen technológiai, politikai, társadalmi korlátai vannak?

A program zárásaként pedig Paul Allen, többek között a híres ZeroCarbonBritain szerzője vezetett panelbeszélgetést a legfrissebb német és francia kihívásokról, melyen a felkért hozzászólók többek között a Greenpeacet, a Nemzetközi Szélenergia Ügynökséget (EWEA) illetve nemzeti rendszerirányítókat és energiaipari cégeket képviseltek.

Munkácsy Béla, Krassován Krisztina és Sáfián Fanni az INFORSE tanácskozásán

A konferencia után pedig mindhárman hivatalosak voltunk az INFORSE zárt körű megbeszélésére, ahol végre élőben is megismerkedhettünk a többi tagszervezettel.

Comments are closed.