INFORSE-Europe Sustainable Energy Seminar, 2011. augusztus 22-26., Hamburg, Gut Karlshöhe

Az INFORSE-Europe (International Network for Sustainable Energy) 1992 óta működő nemzetközi hálózata olyan civil szervezetek gyűjtőtégelye, melyek nemzeti és nemzetközi fórumokon egy hosszú távú, fenntartható energiarendszer megalkotásán munkálkodnak. A szervezet 2011-ben Európa akkori „zöld fővárosát”, Hamburgot szemelte ki az évente megrendezésre kerülő, fenntartható energia szemináriumának lebonyolítására, amelyen az ELTE színeiben mi 4 fővel képviseltettük magunkat. Az INFORSE tagszervezeteinek képviselői mellett több vendégelődó (European Renewable Energies Federation, World Future Council, E.ON Hansen, Vattenfall Europe Windkraft, Hamburg Energie, stb.) tartott előadást többek között a megújuló energiaforrások felhasználásának jelenlegi és jövőbeli helyzetéről, a környezeti nevelés kérdéseiről, nemzeti megújuló energiastratégiákról. Az előadások mellett workshopok segítették az információcserét, illetve tematikus túrák keretében bemutatták nekünk a Hamburg energiaellátását biztosítani hivatott rendszerek egyes részegységeit is.

A résztvevők Hamburg Haven City szigorú energetikai szabályozását és ennek eredményét is megismerhették

A szeminárium helyszínéül Hamburg Bramfeld nevű városrésze szolgált, ahol a Gut Karshöhe környezetvédelmi központ is található. A központot egy olyan ökoközösség működteti, amely a gyakorlatban is aktívan alkalmazza a megújuló energiákra épülő technológiákat. 1996 és 2000 között épültek az itt található ökoházak, melyekben kiemelt hangsúlyt kap a napenergia-alkalmazás: az épületek napkollektorai által felmelegített vizet egy föld alatti, 4500 m3-es központi hőtárolóban raktározzák, ami fedezi a háztartások éves fűtési- és használati meleg víz igényének 50%-át. Itt tehát nem napi, hanem évszakos szintű hőtárolás zajlik, ami lehetővé teszi, hogy a nyári félévben előállított hőenergiát a téli félévben használhassák fel. A szeminárium keretein belül különböző workshopokon is részt vettünk, ahol volt szerencsénk a nemzetközi energiatervezés neves alakjaival is találkozni, úgy mint Paul Allennel (Zero Carbon Britain) vagy  Gunnar B. Olesennel (INFORSE-Europe).

 

A program része volt egy tematikus hajótúra is az Elbán, amelynek témája kifejezetten a megújuló erőforrások szerepének és helyzetének ismertetése volt a német energiaszektor vonatkozásában. A több mint egy órás hajóúton szakavatott idegenvezető mutatta be a kikötőt (HafenCity) és környékét. Az óriási dokkok és hajók mellett láthattuk többek közt azt a két hatalmas szélturbinát is, amelyek 2×6 MW teljesítménnyel bírnak és évente összesen 30 GWh energiát termelnek – ez megfelel 12 000 háztartás éves energiaszükségletének

Az ott töltött egy hét során számtalan hasznos tudással és élménnyel gazdagodtunk, amelyeket többek között az Erre van előre! című alternatív energiaforgatókönyv készítésénél is hasznosítani tudtunk.

Comments are closed.