Októberi konferenciarészvételeink

Kutatóink a XVII. Subfossil Cladocera Workshop-on és a LXIV. Hidrobiológus Napokon

Tombor Eszter | 2023.10.19.
Októberi konferenciarészvételeink

Örömmel számolunk be arról az októberben lezajlott két eseményről (XVII. Subfossil Cladocera Workshop és LXIV. Hidrobiológus Napok), amelyen több, az ÉMNL 5B alprojekt által finanszírozott kutatás részeredményeinek bemutatása is megtörtént poszterbemutatók és kiselőadások formájában.

XVII. Subfossil Cladocera Workshop

Az október 4-7. között megrendezésre kerülő XVII. Subfossil Cladocera Workshop helyszínéül a Késmarské Žľaby-ban (Magas-Tátra, Tátrai Nemzeti Park) található CROCUS konferenciaközpont szolgált. A kiállított poszterek és a kiselőadások mellett a résztvevők a Cladocerák mikroszkóppal történő határozásába nyerhettek betekintést. A Cladocerák, más néven ágascsápú rákok közösségének a fajösszetételét vizsgálva lehetőségünk nyílik különböző kvantitatív rekonstrukciók elvégzésére (pl. a tavak egykori trofitási szintjének meghatározása, vízszintváltozások rekonstrukciója), így a hozzájuk értő kutatók értékes eszközt nyernek a tavi üledékek és a vízi makrogerinctelen fauna vizsgálatához. A workshop a szubfosszilis Cladocera maradványokra fókuszált és elsődleges célja az ezekhez az élőlényekhez kapcsolódó taxonómiai és ökológiai tudás átadása volt a fiatalabb kollégáknak. Tímea Chamutiová, a tanfolyam és konferencia egyik szervezője, illetve az ÉMNL projekt résztvevője elmondta, hogy az első workshop Atte Korhola (University of Helsinki) nevéhez volt köthető 1999-ben, míg a legutóbbi összejövetelek szervezését elsősorban Edyta Zawiszának, a Lengyel Tudományos Akadémia kutatójának köszönhetjük. A támogató légkörű, közvetlen hangulatú workshop résztvevői a Tátrai Nemzeti Parkban található Zöld-tóhoz is kirándulhattak a szakmai programok után. Az ÉMNL projekthez kapcsolódóan részt vevő “nemzeti laboros” kollégáink: Korponai János (NKE, bal oldali képen), Soltész Andor (borítóképen), Gyulai István, Böjthe Andrea (Debreceni Egyetem), Tímea Chamutiová (Matej Bel University), akik közül Tímea a szervezői csapatot erősítette, míg a többiek poszterrel vagy előadással készültek a workshop-ra.

                       

                                 

                                                

LXIV. Hidrobiológus Napok

Tihanyban már hagyomány az októberi Hidrobiológus Napok, amiből idén a 64. került megrendezésre. Tanszékünk hallgatói, oktatói rendszeres vendégei a konferenciának. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, de elsősorban Somogyi Boglárka algológus (BLKI) szervezésében egy baráti hangulatú, szakmailag kifogástalan konferencián vehetett részt Bartalovics Bea (Pécsi Tudományegyetem) és Tombor Eszter (ELTE) hallgatónk. Bea (jobb oldali képen) a Balatonra irányuló paleolimnológiai kutatás részeként a Siófoki medencéből vett furatunk árvaszúnyog-alapú elemzésén dolgozott. Konferencia-előadásában a Siófoki-medence faunáját összehasonlította a Szemesi-medencéből már korábban elemzett árvaszúnyog-közösséggel. Eredményei szerint a Chironomus plumosus-fajtípus 1920 és 1930 között vált dominánssá mindkét medencében. Ennek a fajtípusnak a terjedése a Balaton trofitásának növekedését jelzi, ami valószínűleg a Trianon után meginduló, szennyvízhálózat nélküli nyaralóépítési és lakosságszám-növekedési hullámhoz köthető. Eszter (bal oldali képen) kutatási témája a Velencei-tó vízellátása érdekében létesített Pátkai-tározó árvaszúnyog-közösségének vizsgálata volt, előadásában a tározó növekvő tápanyagtartalmának faunát befolyásoló hatására (az eutróf-hipertróf körülményeket jelző fajtípusok arányának növekedésére) és a vízminőség javítását célzó beavatkozások szükségességére hívta fel a figyelmet.