Júniusi konferenciarészvételeink

Két hallgatónk is sikerrel szerepelt nemzetközi és hazai konferenciákon

Tombor Eszter | 2024.07.10.
Júniusi konferenciarészvételeink

Örömmel számolunk be arról a júniusban lezajlott két eseményről (22nd International Symposium on Chironomidae és 27. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés), amelyen több, az ÉMNL 5B alprojekt által finanszírozott kutatásban részt vevő hallgatónk is bemutathatta eredményeit.

22nd International Symposium on Chironomidae

A 22. Nemzetközi Árvaszúnyog Szimpózium június 17-19. között került megrendezésre a szerbiai Niš Egyetemen. A konferenciára Európán kívülről is érkeztek az árvaszúnyogok taxonómiai, ökológiai jellemzőit és őskörnyezet-rekonstrukciókban való alkalmazhatóságát tanulmányozó kutatók. A szimpóziumot megelőző workshop-ok keretei között a résztvevők bővíthették tudásukat a vízben és a tavi üledékekben megtalálható árvaszúnyogok (chironomidák) paleolimnológiai alkalmazásával és morfológiai jellemzőivel kapcsolatban is. Mind a konferencia, mind a workshop-ok kiváló platformot biztosítottak a legújabb kutatási eredmények bemutatásához, a tudományos eszmecseréhez, valamint a paleolimnológia tudományterületén belüli innovatív módszerek megismeréséhez.

Büszkén számolhatunk be arról, hogy két hallgatónk is bemutatta eredményeit a szakma legnagyobbjai előtt. Bartalovics Bea, a Pécsi Tudományegyetem mesterszakos hallgatója, a Balatonra irányuló paleolimnológiai kutatás részeként a Siófoki-, Szemesi-, Keszthelyi- és Szigligeti-medencéből vett furatok árvaszúnyog-közösségét hasonlította össze, felhívva a figyelmet legnagyobb tavunk medencéinek eltérő faunájára és a változó mértékű emberi hatásra. Tombor Eszter doktori hallgatónk (ELTE) a Retyezát hegység két magashegyi tavának árvaszúnyog-faunáját és egyéb geokémiai jellemzők változását vizsgálta a klímaváltozás és az emberi hatások tükrében.

Mindkét kutatás igen pozitív visszajelzéseket kapott a kutatóktól, Eszter a konferencia végén még a legjobb hallgatói előadásnak járó díjat is átvehette.

 

27. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés

2024. május 30.- június 1. között Egerben rendezték meg immár 27. alkalommal a Magyar Őslénytani Vándorgyűlést. A három napos konferencián 60 regisztrált résztvevő képviseltette magát magyarországi egyetemekről, kutatóintézetekből, köztük Tombor Eszter (ELTE) doktori hallgatónk is. Eszter ezen a nívós magyar konferencián is bemutatta a retyezáti tavak utóbbi 400 évből feltárt árvaszúnyog-faunáját és a tavak klímaváltozással szemben mutatott rezilienciáját. A konferenciát a Bükk őslénytani lelőhelyeit bemutató terepbejárás és borkóstoló színesítette.