EnergiaEgyetem: online szakértői beszélgetés

Megújuló energiaforrások és szivattyús energiatárolás – hazai lehetőségek

Dátum

2021.szeptember 23. 14:00 - 15:30

Helyszín

online

Részletek

Az EnergiaEgyetem második kerekasztal-beszélgetésének témája a szivattyús energiatárolás magyarországi lehetőségeinek vizsgálata – különös figyelemmel a már meglévő infrastruktúraelemek alkalmazhatóságára. A beszélgetéshez a szakmai alapot az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék energiaföldrajzi kutatócsoportjának publikációja szolgáltatja. Szeretettel várunk az online eseményre 2021. szeptember 23-án 14 órától.

A kutatást és annak eredményeit dr. Munkácsy Béla, az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék energiaföldrajzos munkacsoportjának vezetője mutatja be. A szakmai beszélgetéshez csatlakozik

dr. Mayer Martin, a BME oktatója és Méhes Martina, az Energiaklub ügyvezető és szakmai igazgatója.

Néhány kérdés, amit biztosan érintünk:

  • Az időjárástól függően termelő technológiák rohamos térnyerése szükségessé teszi az energiarendszer működtetésének újragondolását, ezen belül az energiatárolás különféle megoldásainak széles körű alkalmazását. De vajon mi a szivattyús energiatárolás logikája, milyen a technológia pozíciója napjainkban?

  • Miért lehet racionális alternatíva a decentralizált egységek létrehozása magyarországi körülmények között?

  • Milyen energiapolitikai hozadéka lehet a kutatás eredményeinek?

Az esemény nyelve magyar. Az eseményt rögzítjük, a bekapcsolódással a résztvevők ebbe beleegyeznek. Az esemény regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/5PrG8cUcRDAkuEp4A

A beszélgetés linkjét a regisztrált érdeklődőknek az esemény előtt küldjük el emailben.

Szeretettel várunk!

Az eredeti angol nyelvű írás: Soha, T., Munkácsy, B., Harmat, Á., Csontos, C., Horváth, G., Tamás, L., … Szabó, M. (2017). GIS-based assessment of the opportunities for small-scale pumped hydro energy storage in middle-mountain areas focusing on artificial landscape features. Energy, 141, 1363–1373. https://doi.org/10.1016/j.energy.2017.11.051

EnergiaEgyetem

Az EnergiaEgyetem az Energiaklub, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezet és Tájföldrajzi Tanszékének közös kezdeményezése.

A résztvevő szervezetek kulcsfontosságúnak tekintik a környezetközpontú energiaátmenet gyors megvalósítását, így az atomenergia és a fosszilis tüzelőanyagok mielőbbi kiváltását, ugyanakkor annak is tudatában vannak, hogy ez a folyamat nem lehet sikeres a jövőbe vezető út felrajzolása, a jó példák bemutatása nélkül.

A projektpartnerek éppen ezért arra vállalkoztak, hogy az egyetemi kutatómunka során létrejött energiagazdálkodással összefüggő új tudományos eredményeket, illetve azok gyakorlati vonatkozásait, közérthető sajtónyilvános beszélgetéssorozat keretében a lehető legszélesebb nyilvánosság elé tárják. A szervezők számítanak a magyar sajtó képviselőinek segítségére. A projekt fontos eleme, hogy a kerekasztal-beszélgetésekbe az aktuálisan tárgyalt szakterület egy olyan elismert szakértője kapcsolódik be, aki a témakör gyakorlati vonatkozásait jól ismeri. A végső cél tehát az, hogy az ELTE Energiaföldrajzi Műhelyében felhalmozott kutatási eredmények minél szélesebb körhöz eljussanak.

2021.09.16.