Brüsszeli beszámoló

2018.10.01.
Brüsszeli beszámoló

Október második hetében kutatócsoportunk két tagja részt vett a 16. alkalommal megrendezett European Week of Regions and Cities (https://europa.eu/regions-and-cities/) elnevezésű eseményen. A három fő terület, amely köré az egész heti program szerveződött a) reziliens régiók és városok létrehozása; b) régiók és városok, mint a változás közegei; c) a tudás megosztása az eredmények érdekében. A program fontos eleme volt a kutatócsoportunk fókuszában lévő térinformatikai alapú távhőrendszer-fejlesztés, valamint általában a megújuló energiaforrások alkalmazásának további kiszélesítése – ami azért is kihívás, mert már jelenleg  is közel 90% az új áramtermelő kapacitásokból a megújuló alapú technológiák részaránya az Európai Unióban.

Az értékes szakmai tartalom mellett bepillantást nyerhettünk az Európai Parlament és a Bizottság munkájába is. A szakmai eszmecseréket a héten az IPCC legfrissebb jelentése, valamint a gépjárművek tervezett kibocsátás-csökkentéséről szóló vita uralta (utóbbi kapcsán a környezetvédelmi miniszterek végül 35%-os csökkentést szavaztak meg – hazánkat, mivel nincs kifejezetten környezetvédelmi ügyekre fókuszáló minisztériuma, az energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár képviselte). Minderről a kiegyensúlyozott tájékozódás érdekében több különböző frakcióban ülő EP képviselővel és szakértőikkel is konzultáltunk. Sajnos a több hetes szervezés ellenére csak Jávor Benedek képviselő úrral sikerült személyes találkozón egyeztetni. Hölvényi György és Gyürk András képviselők nem álltak rendelkezésünkre, az őket helyettesítő szakmai tanácsadóik csak részben tudták pótolni hiányukat.

Részt vettünk továbbá a Deutsche Umwelthilfe által koordinált és a European Environmental Bureau által támogatott hálózatépítési programban, amelynek célja a kelet- és közép-európai térségben folyó civil klímapolitika szakmai erősítése és hatékonyabbá tétele.